Когато направите мехурче, то ще се спука за отрицателно време. В

...
Когато направите мехурче, то ще се спука за отрицателно време. В
Коментари Харесай

Физици попречиха на мехур да се пукне в продължение на рекордните 465 дни

Когато направите мехурче, то ще се спука за негативно време. В края на краищата това са много нежни творения, в които взимат присъединяване голям брой странни физични резултати. Екип от физици обаче съумя да резервира един мехур цялостен в продължение на 465 дни.

Откритията, оповестени във Physical Review Fluids , не се концентрират върху сапунените мехурчета – в най-хубавия случай те оцеляват към минута. Течността при тях се изпарява или попада под въздействието на гравитационното оттичане (тази неустойчивост в действителност е тествана и в космоса). Вътрешният газ също се разсейва през тънката  мембрана на сапуна и водата и се връща в околната среда. Накрая настава неизбежното „ пук “!

От известно време насам учени се пробват да създадат мехурите по-стабилни. Един съответен способ включва смесването на вода с дребни пластмасови мъниста и вкарването на въздух през тях. Крайният резултат е нещо, наречено „ газово топче “. Екипът взема решение да ревизира какъв брой дълго може да издържи сходна конструкция. Оказва се, че много.

Учените основават мехурчетата, като смесват вода с найлонови частици. Те устоят към час. Когато обаче прибавят към същата примес глицерин (субстанция, която се среща постоянно в козметиката), те оцеляват над 100 дни, а най-издръжливият мехур изкарва цели 465 дни.

„ Ние показахме, че микрочастиците във водния мехур пречат на процесите на гравитационно приключване “, споделят учените. Добавянето на глицерин стабилизира в допълнение структурата – изпарението на водата се отвърна от хигроскопичността на глицерина, който всмуква водните молекули във въздуха в близост.

„ Крайният резултат са мехурчета, които резервират целостта си в общоприета атмосфера за повече от година – освен това без сравнителна смяна в техния радиус “.

Изследователите съумяват основат и разнообразни форми. Те се надяват, че откритието им ще спомогне за създаването на по-стабилни пяна и даже за основаването на нов способ за улавянето на токсични газове.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР